Version 5.1.2 is released

Announcements about Universal Media Server
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2564
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Version 5.1.2 is released

Post by SubJunk » Thu Apr 16, 2015 9:46 am

General:

You can download it from the front page.

This release improves file support, detection and stability for many renderers, adds new settings and fixes bugs!


Changes since 5.1.1:
  • General:
    • Added "upnp_enable" user-level option
    • Added "log_level" user-level option
    • Added "UpnpAllow" renderer-level option
    • Added "Create TRACE logs" button
    • Added the ability to restart the program (not just the server)
    • Fixed videos being muxed instead of streamed
    • Various minor fixes/improvements
  • Renderers:
    • Added DSD/DFF streaming support to Cambridge Audio Blu-ray Disc players
    • Added more tags to DefaultRenderer.conf
    • Improved renderer detection/handling
    • Improved Android device detection
    • Improved detection of Panasonic AS600 Series TVs
    • Improved PS3 muxing via tsMuxeR
    • Improved support for Samsung D6400 TVs
    • Improved support for Samsung EH5300 TVs
    • Improved support for transcoding to Technisat S1+
    • Fixed support for MP3 files on some Samsung TVs and Blu-ray Disc players
  • External Components:
    • Updated h2database to 1.4.187
    • Updated JDom to 2.0.6
    • Updated Logback to 1.1.3
    • Updated Maven AntRun Plugin to 1.8
    • Updated Maven Findbugs Plugin to 3.0.1
    • Updated Maven Git Commit ID Plugin to 2.1.13
    • Updated Maven Javadoc Plugin to 2.10.2
    • Updated Maven PMD Plugin to 3.4
    • Updated MediaInfo to 0.7.73, which:
      • Added and improved support for many formats
      • Fixed bugs
    • Updated slf4j to 1.7.12

Whogie
Posts: 49
Joined: Thu Aug 02, 2012 7:59 pm

Re: Version 5.1.2 is released

Post by Whogie » Thu Apr 16, 2015 12:31 pm

Fixed videos being muxed instead of streamed
Thank you! Seems to work. I can now get off of 4.1.3.
Added "Create TRACE logs" button
Also nice.

Please change

Code: Select all

ThumbnailBackground = darkGray
to

Code: Select all

ThumbnailBackground = black
on the Xbox One. Black blends with the background, gray leaves big boxes.

Also, the XB1 is being detected as a 360 for me again.
(I can't seem to find where to attach the log on the forum anymore.)

User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2564
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: Version 5.1.2 is released

Post by SubJunk » Thu Apr 16, 2015 2:47 pm

Whogie wrote:
Fixed videos being muxed instead of streamed
Thank you! Seems to work. I can now get off of 4.1.3.
Cool, it's an important improvement I had been meaning to do for a while :)
Whogie wrote:
Added "Create TRACE logs" button
Also nice.
Thanks!
Whogie wrote:Please change

Code: Select all

ThumbnailBackground = darkGray
to

Code: Select all

ThumbnailBackground = black
on the Xbox One. Black blends with the background, gray leaves big boxes.
Okay, will do
Whogie wrote:Also, the XB1 is being detected as a 360 for me again.
(I can't seem to find where to attach the log on the forum anymore.)
You can attach logs in the support categories, just not this one since it's an announcement. We would really appreciate it.

Whogie
Posts: 49
Joined: Thu Aug 02, 2012 7:59 pm

Re: Version 5.1.2 is released

Post by Whogie » Thu Apr 16, 2015 5:35 pm

SubJunk wrote:You can attach logs in the support categories, just not this one since it's an announcement. We would really appreciate it.
Okay, I see. Link

User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2564
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: Version 5.1.2 is released

Post by SubJunk » Thu Apr 16, 2015 7:04 pm

Whogie wrote:
SubJunk wrote:You can attach logs in the support categories, just not this one since it's an announcement. We would really appreciate it.
Okay, I see. Link
Thanks for the logs! It looks like your Xbox One is identifying itself as "ALEXBOX" which makes UMS match the "Xbox" part of it for the 360. I assume that's a custom name for the Xbox One so if you want automatic detection to work you can change it, or you can disable the 360 renderer in the UMS settings so you can keep that name, up to you

infidel
Developer
Posts: 571
Joined: Thu Jul 12, 2012 5:37 am

Re: Version 5.1.2 is released

Post by infidel » Fri Apr 17, 2015 2:54 am

SubJunk wrote:your Xbox One is identifying itself as "ALEXBOX"... if you want automatic detection to work you can change it, or you can disable the 360 renderer in the UMS settings so you can keep that name
True, but try this first.

michaelt
Posts: 155
Joined: Tue Feb 03, 2015 11:18 am
Location: lost in the depths of my mind

Re: Version 5.1.2 is released Same-Same

Post by michaelt » Fri Apr 17, 2015 9:46 am

Initial testing of Java 6 & 8 show most problems still exist:
- Parsing characters: '*', '?'
- File format Errors when "Media renderer" error seen (probably the cause)
- J8 only: network access admin authentication required
However they both did work ok with "clean" names for a while.

Next I created two folders with separate path entries configured. One with "good" names, the other with the problem characters.
Accessing either one directly, "Media renderer" errors appear and the File Format error when playing. Restarting the Server did not help.
On J6 with just the "good" names, the first attempt to play gives the File Format error. Restarting the Server clears the error(s) and all play.

J8 just died - nothing will play. This was the same sequence of events with the 5.1.1 releases.

5.1.0 is the latest J8 version I can use.

I'll post a few dbg files in Support (one would not load) under the same Subject - hope it helps: link
Last edited by michaelt on Sun Apr 19, 2015 12:08 am, edited 1 time in total.
MacPro5,1 - 2.8 GHz, 32 GB, 20TB, OS X 10.11.6,
. . . . and a few others.
Samsung UN55C8000
Home Theater (WIP): OS X based now, dedicated Linux later.

Madoka
Posts: 281
Joined: Fri Jun 01, 2012 12:51 pm

Re: Version 5.1.2 is released

Post by Madoka » Sat Apr 18, 2015 6:09 pm

Thanks for the new release!

I don't know when this got fixed. But somewhere along the line, when I transcoded my subtitles, the audio went mono on me. This was pretty evident on the surround sound system. I had set the system to do an "All Channel Stereo" so that the speakers had something to do. But tonight, for some reason, I tried the normal surround sound setting with 5.1.2, and surround sound works normally again. So whatever you did, thanks!!

Paradox
Posts: 116
Joined: Tue Dec 17, 2013 5:50 am

Re: Version 5.1.2 is released Same-Same

Post by Paradox » Mon Apr 20, 2015 4:08 am

michaelt wrote:Initial testing of Java 6 & 8 show most problems still exist:
- Parsing characters: '*', '?'
- File format Errors when "Media renderer" error seen (probably the cause)........
You have been told numerous times not to use special characters in the title of your videos. They are not compatible with various OS's name them properly and then report the result.

As for the second issue you keep having thats Java related just allow the file "javaw.exe" or whatever its name on the MAC in your firewall, otherwise NO it wont work properly and lead to all types of inssue from UMS not showing up on your device to the computer nagging to make changes and or provide admin rights..

michaelt
Posts: 155
Joined: Tue Feb 03, 2015 11:18 am
Location: lost in the depths of my mind

Re: Version 5.1.2 is released Same-Same

Post by michaelt » Tue Apr 21, 2015 2:01 am

Paradox wrote:
michaelt wrote:Initial testing of Java 6 & 8 show most problems still exist:
- Parsing characters: '*', '?'
You have been told numerous times not to use special characters in the title of your videos. They are not compatible with various OS's name them properly and then report the result.
After walking the source tree it seems the 'parse" error is not about the Title (file) name but rather the parsing of the video file. Why they are connected I do not know but I'll keep looking. On a Mac (and probably linux) all the printable characters have passed (i.e. worked). Although they are "special" they are only special to those apps (or shells) which treat them as such, otherwise they are no different then "abc".
Paradox wrote:
michaelt wrote:Initial testing of Java 6 & 8 show most problems still exist:
- File format Errors when "Media renderer" error seen (probably the cause)........
As for the second issue you keep having thats Java related just allow the file "javaw.exe" or whatever its name on the MAC in your firewall, otherwise NO it wont work properly and lead to all types of inssue from UMS not showing up on your device to the computer nagging to make changes and or provide admin rights..
Don't know about "javaw.exe" but why would a simple "Restart Server" fix it?
MacPro5,1 - 2.8 GHz, 32 GB, 20TB, OS X 10.11.6,
. . . . and a few others.
Samsung UN55C8000
Home Theater (WIP): OS X based now, dedicated Linux later.

Post Reply