[Solved] No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

For help and support with Universal Media Server in general
Forum rules
Please make sure you follow the Problem Reporting Guidelines before posting if you want a reply
Makadamia
Posts: 6
Joined: Mon Aug 17, 2015 7:48 am

[Solved] No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by Makadamia » Mon Aug 17, 2015 7:58 am

Hello,

I'm using Universal Media Server for quite a while, now after upgrading (upgrade and later clean install) to the 5.2.x branch, I lost DVD ISO and VOB Support on my PS3.
There is no error shown in UMS, but the PS3 says: "Format not Supported". I tried to stream the ISO file directly, then to use the transcode folder. After that I unpacked the DVD ISO to folders (VIDEO_TS & AUDIO_TS) and stream the VOB file - all with the same error on 5.2.1 and 5.2.2 after several clean installs.

It worked fine on 5.1.4, this is where I came from. After uninstalling 5.2.2 and re-installing 5.1.4 from scratch ISO and VOB work flawless.

Any clue why I couldn't use 5.2.2 to stream DVD ISOs or VOBs to my PS3?

Thanks,

ExSport
Posts: 596
Joined: Wed Oct 10, 2012 1:57 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by ExSport » Mon Aug 17, 2015 9:32 pm

clue:

Code: Select all

- Log from working one
- Log from not working one
- Check red part above your post - make sure TRACE level is used!

agmarco1967
Posts: 13
Joined: Fri Jan 18, 2013 1:52 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by agmarco1967 » Mon Aug 17, 2015 11:29 pm

I, and at least two other people I know, have the same problem. Also since update to 5.2x.
Please help us!

Makadamia
Posts: 6
Joined: Mon Aug 17, 2015 7:48 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by Makadamia » Tue Aug 18, 2015 8:42 am

ExSport wrote:clue:

Code: Select all

- Log from working one
- Log from not working one
- Check red part above your post - make sure TRACE level is used!
Done ;)
There are errors in trace of the not working 5.2.2 version...
Attachments
ums_5.2.2_dbg_NotWorking.zip
(169.26 KiB) Downloaded 60 times
ums_5.1.4_dbg_Working.zip
(77.91 KiB) Downloaded 47 times

ExSport
Posts: 596
Joined: Wed Oct 10, 2012 1:57 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by ExSport » Thu Aug 20, 2015 2:04 am

You are right, new version has lot of NullPointerExceptions (spotted Netty, ChunkedTransfer and Buffering code)
The difference between versions is different MEncoder params used and downgraded Netty.
To be sure the problem is not different parameter in MEncoder path, try this in cmd.exe:
"C:\Program Files (x86)\Universal Media Server\win32\mencoder.exe" -ss 0 -dvd-device D:\Movies\The_Signal.iso dvd://1 -msglevel statusline=2 -oac copy -of mpeg -mpegopts format=mpeg2:muxrate=500000:vbuf_size=1194:abuf_size=64:vaspect=16/9 -ovc lavc -channels 6 -lavdopts debug=0:threads=1 -lavcopts autoaspect=1:vcodec=mpeg2video:threads=8:keyint=25:vqscale=1:vqmin=2:vqmax=3:vrc_maxrate=44000:vrc_buf_size=XXXXXXX -font C:\WINDOWS\Fonts\Arial.ttf -subfont-text-scale 3 -subfont-outline 1 -subfont-blur 1 -subpos 98 -fontconfig -aid 128 -noautosub -sid 1 -ofps 25 -o d:\testfile.mpg
Change XXXXXXX to 1835 and later to 7000.
It should generate file D:\testfile.mpg so test if both values generates playable file (run it for a minute or two and then terminate it by CTRL+C)
Smaller value was used in working version, higher in broken one.
I expect changing this value should not generate nullpointerexceptions so problem should be other change in code or Netty downgrade but good to know problem is not MEncoder output itself.
Thx

zerebratus
Posts: 4
Joined: Fri May 15, 2015 4:07 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by zerebratus » Fri Aug 21, 2015 8:00 am

Hi!
And again I did not see this topic, I created a new one here: viewtopic.php?f=5&p=17758#p17758

If someone could merge mine into this one, this would be great...

Makadamia
Posts: 6
Joined: Mon Aug 17, 2015 7:48 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by Makadamia » Sun Aug 23, 2015 3:57 am

ExSport wrote:You are right, new version has lot of NullPointerExceptions (spotted Netty, ChunkedTransfer and Buffering code)
The difference between versions is different MEncoder params used and downgraded Netty.
To be sure the problem is not different parameter in MEncoder path, try this in cmd.exe:
(...)
It should generate file D:\testfile.mpg so test if both values generates playable file (run it for a minute or two and then terminate it by CTRL+C)
Smaller value was used in working version, higher in broken one.
I expect changing this value should not generate nullpointerexceptions so problem should be other change in code or Netty downgrade but good to know problem is not MEncoder output itself.
Thx
Thanks, both values worked out with MEncoder, here is the output:

Code: Select all

C:\Program Files (x86)>"C:\Program Files (x86)\Universal Media Server\win32\mencoder.exe" -ss 0 -dvd-device D:\Movies\The_Signal.iso dvd://1 -msglevel statusline=2 -oac copy -of mpeg -mpegopts format=mpeg2:muxrate=500000:vbuf_size=1194:abuf_size=64:vaspect=16/9 -ovc lavc -channels 6 -lavdopts debug=0:threads=1 -lavcopts autoaspect=1:vcodec=mpeg2video:threads=8:keyint=25:vqscale=1:vqmin=2:vqmax=3:vrc_maxrate=44000:vrc_buf_size=1835 -font C:\WINDOWS\Fonts\Arial.ttf -subfont-text-scale 3 -subfont-outline 1 -subfont-blur 1 -subpos 98 -fontconfig -aid 128 -noautosub -sid 1 -ofps 25 -o d:\testfile.mpg
MEncoder SB63-UMS (C) 2000-2015 MPlayer Team
Custom build by SubJunk, http://www.spirton.com

There are 1 titles on this DVD.
There are 1 angles in this DVD title.

libdvdread: Attempting to retrieve all CSS keys
libdvdread: This can take a _long_ time, please be patient

libdvdread: Found 1 VTS's
libdvdread: Elapsed time 0
audio stream: 0 format: ac3 (5.1) language: de aid: 128.
audio stream: 1 format: ac3 (5.1) language: en aid: 129.
number of audio channels on disk: 2.
subtitle ( sid ): 0 language: de
subtitle ( sid ): 1 language: en
number of subtitles on disk: 2

success: format: 2  data: 0x0 - 0x16a1c800
MPEG-PS file format detected.
VIDEO:  MPEG2  720x576  (aspect 3)  25.000 fps  7647.2 kbps (955.9 kbyte/s)
[V] filefmt:2  fourcc:0x10000002  size:720x576  fps:25.000  ftime:=0.0400
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
libavcodec version 56.20.100 (internal)
AUDIO: 48000 Hz, 6 ch, floatle, 448.0 kbit/4.86% (ratio: 56000->1152000)
Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)
==========================================================================
PACKET SIZE: 2048 bytes, deltascr: 884
MPEG MUXER, patching aspect ratio to 16/9
Opening video filter: [expand osd=1]
Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffmpeg2] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-2)
==========================================================================
audiocodec: framecopy (format=2000 chans=6 rate=48000 bits=16 B/s=56000 sample-1)
Limiting audio preload to 0.4s.
Increasing audio density to 4.
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
videocodec: libavcodec (720x576 fourcc=3267706d [mpg2])
[VE_LAVC] Using constant qscale = 1.000000 (VBR).
[mpeg2video @ 01905940]ac-tex damaged at 8 14
[mpeg2video @ 01905940]Warning MVs not available
[mpeg2video @ 01905940]concealing 990 DC, 990 AC, 990 MV errors in I frame
[VD_FFMPEG] DRI failure.
Writing header...
INITV: 0.200, 0.160, fps: 25.000

Skipping frame!

Skipping frame!

Skipping frame!

Flushing video frames.
Writing index...

Overhead: 1.488% (20895342 / 1403808146)
Writing header...

Video stream: 2522.303 kbit/s  (315287 B/s)  size: 1192141418 bytes  3781.120 secs  94532 frames

Audio stream:  448.000 kbit/s  (56000 B/s)  size: 211764000 bytes  3781.500 secs

C:\Program Files (x86)>"C:\Program Files (x86)\Universal Media Server\win32\mencoder.exe" -ss 0 -dvd-device D:\Movies\The_Signal.iso dvd://1 -msglevel statusline=2 -oac copy -of mpeg -mpegopts format=mpeg2:muxrate=500000:vbuf_size=1194:abuf_size=64:vaspect=16/9 -ovc lavc -channels 6 -lavdopts debug=0:threads=1 -lavcopts autoaspect=1:vcodec=mpeg2video:threads=8:keyint=25:vqscale=1:vqmin=2:vqmax=3:vrc_maxrate=44000:vrc_buf_size=7000 -font C:\WINDOWS\Fonts\Arial.ttf -subfont-text-scale 3 -subfont-outline 1 -subfont-blur 1 -subpos 98 -fontconfig -aid 128 -noautosub -sid 1 -ofps 25 -o d:\testfile.mpg
MEncoder SB63-UMS (C) 2000-2015 MPlayer Team
Custom build by SubJunk, http://www.spirton.com

There are 1 titles on this DVD.
There are 1 angles in this DVD title.

libdvdread: Attempting to retrieve all CSS keys
libdvdread: This can take a _long_ time, please be patient

libdvdread: Found 1 VTS's
libdvdread: Elapsed time 0
audio stream: 0 format: ac3 (5.1) language: de aid: 128.
audio stream: 1 format: ac3 (5.1) language: en aid: 129.
number of audio channels on disk: 2.
subtitle ( sid ): 0 language: de
subtitle ( sid ): 1 language: en
number of subtitles on disk: 2

success: format: 2  data: 0x0 - 0x16a1c800
MPEG-PS file format detected.
VIDEO:  MPEG2  720x576  (aspect 3)  25.000 fps  7647.2 kbps (955.9 kbyte/s)
[V] filefmt:2  fourcc:0x10000002  size:720x576  fps:25.000  ftime:=0.0400
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
libavcodec version 56.20.100 (internal)
AUDIO: 48000 Hz, 6 ch, floatle, 448.0 kbit/4.86% (ratio: 56000->1152000)
Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)
==========================================================================
PACKET SIZE: 2048 bytes, deltascr: 884
MPEG MUXER, patching aspect ratio to 16/9
Opening video filter: [expand osd=1]
Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffmpeg2] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-2)
==========================================================================
audiocodec: framecopy (format=2000 chans=6 rate=48000 bits=16 B/s=56000 sample-1)
Limiting audio preload to 0.4s.
Increasing audio density to 4.
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
videocodec: libavcodec (720x576 fourcc=3267706d [mpg2])
[VE_LAVC] Using constant qscale = 1.000000 (VBR).
[mpeg2video @ 01905940]ac-tex damaged at 8 14
[mpeg2video @ 01905940]Warning MVs not available
[mpeg2video @ 01905940]concealing 990 DC, 990 AC, 990 MV errors in I frame
[VD_FFMPEG] DRI failure.
Writing header...
INITV: 0.200, 0.160, fps: 25.000

Skipping frame!

Skipping frame!

Skipping frame!

Flushing video frames.
Writing index...

Overhead: 1.497% (12357022 / 825475682)
Writing header...

Video stream: 2471.886 kbit/s  (308985 B/s)  size: 698814424 bytes  2261.640 secs  56545 frames

Audio stream:  448.000 kbit/s  (56000 B/s)  size: 126686000 bytes  2262.250 secs

C:\Program Files (x86)>
So, if I understood correctly I have to wait for a fixed version?

RG

ExSport
Posts: 596
Joined: Wed Oct 10, 2012 1:57 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by ExSport » Sun Aug 23, 2015 11:46 pm

Then it seems problem is not changed MEncoder parameter but something else and what I remember the bigger change was reverted Netty which can be culprit.
https://github.com/UniversalMediaServer ... fa150a4422
I have this version compiled so can post link to it so you can test UMS with Netty v3 and also with v4 to see if it is the culprit of problem.
If yes, it will be easier for developers to find the root cause.

Makadamia
Posts: 6
Joined: Mon Aug 17, 2015 7:48 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by Makadamia » Mon Aug 24, 2015 8:59 am

ExSport wrote:I have this version compiled so can post link to it so you can test UMS with Netty v3 and also with v4 to see if it is the culprit of problem. If yes, it will be easier for developers to find the root cause.
Sure, I'll test that.

Thanks

ExSport
Posts: 596
Joined: Wed Oct 10, 2012 1:57 am

Re: No ISO or VOB Support on PS3 after installing 5.2.x

Post by ExSport » Mon Aug 24, 2015 11:13 pm

You can compile it by own thanks to UMSBuilder found here in forum or try these versions zipped:
https://copy.com/OeZLSeHzhwovJYp2
Unpack it and install EXE file. This version is with Netty v3.x
Make tests and if it will work, make same tests with Netty v4 which is included as .JAR file. Only what you need is to stop UMS, backup UMS.JAR file in install folder and replace it by JAR file from attached archive (you must rename "ums-5.2.2_netty.v4.jar" to "ums.jar")
Start UMS again and make new tests. If there will be difference, post both logs.
If both will work, root cause of your problem is not Netty change but something else.
Thx

Post Reply