Copy video and transcode only audio

For help and support with Universal Media Server in general
Forum rules
Please make sure you follow the Problem Reporting Guidelines before posting if you want a reply
Post Reply
zody
Posts: 3
Joined: Sat Mar 09, 2013 2:51 am

Copy video and transcode only audio

Post by zody » Sat Mar 09, 2013 3:01 am

Hi everyone,

I'm new to UMS and got it working with my Philips 47PFL4007K. However, there is still something that really bothers me...
Watching any movie (mp4 or mkv with h264) without DTS works fine. As the Tv is not capable of DTS it has to be transcoded.
This is also working out of the box - but the video ( h264)is converted as well although it's not necessary.
My CPU is not fast enough for this in realtime; I wonder whether there is any solution so that the video stream is unaffected and ONLY the DTS audio is transcoded to AC3 or AAC etc..

Thanks in advance !

User avatar
kuroukage
Posts: 304
Joined: Wed Dec 12, 2012 3:56 pm

Re: Copy video and transcode only audio

Post by kuroukage » Sat Mar 09, 2013 3:38 am

Which renderer is UMS using for your TV (under the Status tab)?
黒影
_______________________________________________|_._._._._._._._._._
\______________________________________________|_#_#_#_#_#_#_|
------------------------------------------------------------------|---------------------

zody
Posts: 3
Joined: Sat Mar 09, 2013 2:51 am

Re: Copy video and transcode only audio

Post by zody » Sat Mar 09, 2013 8:52 am

It says: "Philips TV"
=)

Jaz808
Posts: 6
Joined: Tue Jun 26, 2012 7:32 am

Re: Copy video and transcode only audio

Post by Jaz808 » Sun Mar 10, 2013 2:19 am

Another option is to Convert DTS - AC3 Manually, its quick & easy
There a program called "LG MKV Compatiblity ToolKit", i think some one over at Plex forums made it,
As newer Lg Tv's dont do DTS either, no license

Just Drop the Mp4/Mkv file on the "LG MKV Compatiblity ToolKit.exe" and it will start
It's all free programs and scripts ect all packed together, made to be easy

zody
Posts: 3
Joined: Sat Mar 09, 2013 2:51 am

Re: Copy video and transcode only audio

Post by zody » Mon Mar 11, 2013 8:53 pm

Yeah, converting those files manually is possible. Though I would prefer on-the-fly transconding ;)

I've tried to force mencoder to leave the video stream as it it. But if I change the configuration, all files with DTS do not show up on DLNA anymore :/

The files with DTS audio are usually in an MKV container and use H264 as video codec. It would be nice to convert DTS to AC3 and directly stream them (as mpegts?) to the TV.

Keyne90
Posts: 1
Joined: Thu Apr 11, 2013 12:23 am

Re: Copy video and transcode only audio

Post by Keyne90 » Thu Apr 11, 2013 12:26 am

http://www.appgeeker.com
Transcode any video/audio file and simple to use.
Last edited by Keyne90 on Fri Feb 21, 2014 9:16 pm, edited 1 time in total.

User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2923
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: Copy video and transcode only audio

Post by SubJunk » Tue Apr 16, 2013 1:59 pm

The behaviour you want is how it's done for PS3 so it must be something to do with your renderer config, can you please attach your debug info? viewtopic.php?f=9&t=556

Post Reply