Version 5.1.4 is released

Announcements about Universal Media Server
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2548
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Version 5.1.4 is released

Postby SubJunk » Sun Jun 14, 2015 9:42 pm

General:

You can download it from the front page.

This release improves file support, detection, browsing and transcoding speed, stability and more!


Changes since 5.1.3:

  • General:
    • Limits clickable areas of settings more precisely
    • Uses a default renderer image when none exist
    • Made H.264 transcoding faster
    • Improved stability and speed with large amounts of images
    • Expanded code testing coverage (thanks, Jensaarai!)
    • Improved detection of languages
    • Improved filename prettifying
    • Code optimizations
  • Renderers:
    • Improved support for DTS audio on Panasonic VT60 TVs
  • Languages:
    • Updated French translation (thanks, Kirvx!)
  • External Components:
    • Updated FFmpeg to builds from 20150521, which:
      • Improved support for many containers and codecs
      • Fixed bugs
    • Updated InterFrame to 2.8.2, which improved speed
    • Updated Maven Assembly Plugin to 2.5.4
    • Updated Maven Compiler Plugin to 3.3
    • Updated Maven Git Commit ID Plugin to 2.1.15
    • Updated Maven Javadoc Plugin to 2.10.3
    • Updated Maven Surefire Plugin to 2.18.1
    • Updated MediaInfo to 0.7.74, which improved detection of file information
    • Updated Netty to 4.0.28, which improved network operations (thanks, mfulgo!)

Wolfgan
Posts: 371
Joined: Fri Feb 08, 2013 12:33 am

Re: Version 5.1.4 is released

Postby Wolfgan » Mon Jun 15, 2015 2:32 am

Thanks for the update... going to my media server to upgrade! Thanks again, Wolf.
-- UMS serving PS3, WDTV, Samsung H6400 + J5500 and Kalemsoft renderers! (no video transcoding but remuxing accepted :D )

Phonism
Posts: 19
Joined: Sun Jun 03, 2012 4:56 am

Re: Version 5.1.4 is released

Postby Phonism » Mon Jun 15, 2015 3:04 am

Thank you for another update! I sent a summer donation, so have a nice cold beer :D

UMS 5.3.0 - Java 8 update 60 - Windows 10 Pro 64bit
Intel Core i7-3770 - 8GB RAM
PS3 Slim 120GB
PS4

Pandora-Box
Posts: 4
Joined: Sat Feb 23, 2013 6:16 am

Re: Version 5.1.4 is released

Postby Pandora-Box » Tue Jun 16, 2015 7:06 am

I would like to report some "strange" UMS behavior since version 5.1.2, and still occurring in both 5.1.3 and 5.1.4 versions, but last version it was NOT observed it was 5.0.0 ( I have not tested version 5.1.1):
very high CPU usage, near 100% on both processors when streaming videos.
It has something to do with transcoding: MEncoder and FFmpeg, according to Task Manager CPU usage.
My UMS is set up not to transcode m2ts and vob files. Also, it is set to use LPCM, AC3 and DTS audio (AV system supports them).
In version 5.0.0 it does not occur.
Also, in ver 5.0.0 my AV system: Yamaha RX-V773WA is showing correct Yamaha icon, however in later mentioned versions, this icon changes to Streamium icon, unless Streamium renderer is unchecked.
I have both 5.0.0 and 5.1.4 trace logs but somehow I am not able to attach them to this post.
I think I will have to post this message under General Topics.

jps92
Posts: 75
Joined: Wed Nov 27, 2013 9:45 pm

Re: Version 5.1.4 is released

Postby jps92 » Wed Jun 17, 2015 4:29 am

Pandora, you can try the conf yamaha-RN500 (in the renderer subjet) maybe it's working.

paulgala89
Posts: 2
Joined: Mon Jan 26, 2015 11:27 pm

Re: Version 5.1.4 is released

Postby paulgala89 » Fri Jun 19, 2015 6:42 am

Please add the support for Ps4!! Now the console can recognize dlna server :D

Wolfgan
Posts: 371
Joined: Fri Feb 08, 2013 12:33 am

Re: Version 5.1.4 is released

Postby Wolfgan » Fri Jun 19, 2015 8:06 am

paulgala89 wrote:Please add the support for Ps4!! Now the console can recognize dlna server :D


Just make sure you follow http://www.universalmediaserver.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=3521&p=16739&sid=5ec3443b92d97ba54271f38c13349104#p16739 thread
-- UMS serving PS3, WDTV, Samsung H6400 + J5500 and Kalemsoft renderers! (no video transcoding but remuxing accepted :D )

awschmidt
Posts: 9
Joined: Sat Mar 16, 2013 9:21 am

Re: Version 5.1.4 is released

Postby awschmidt » Fri Jul 03, 2015 3:50 am

Problems with Sopcast-Streaming in this version:

TRACE 17:59:06.134 [nioEventLoopGroup-3-5] Opened request handler on socket /192.168.178.38:3774
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Request: HTTP/1.0 : HEAD : get/507/SopCast
DEBUG 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Matched media renderer "TV" based on address /192.168.178.38
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Received on socket: getCaptionInfo.sec: 1
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Received on socket: Content-Length: 0
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Recognized media renderer: TV
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] HTTP: get/507/SopCast / 0-0
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Asked stream chunk : TimeRange [start=null, end=null] of SopCast and player VLC Web Video
DEBUG 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Starting transcode/remux of SopCast with media info: container: null, bitrate: 0, size: 0, video codec: null, duration: null, width: 0, height: 0, frame rate: null, mime type: null, attached fonts: false
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Searching for a match for: null with eng and off
TRACE 17:59:06.135 [nioEventLoopGroup-3-5] Searching for a match for: null with * and eng
TRACE 17:59:06.136 [nioEventLoopGroup-3-5] Searching for a match for: null with * and und
TRACE 17:59:06.136 [nioEventLoopGroup-3-5] Looking for a subtitle track with lang: ger
TRACE 17:59:06.136 [nioEventLoopGroup-3-5] Looking for a subtitle track with lang: jpn
TRACE 17:59:06.136 [nioEventLoopGroup-3-5] Looking for a subtitle track with lang: eng
TRACE 17:59:06.136 [nioEventLoopGroup-3-5] Looking for a subtitle track with lang: und
TRACE 17:59:06.136 [nioEventLoopGroup-3-5] Using mp2v, a52, ps
DEBUG 17:59:06.136 [nioEventLoopGroup-3-5] Creating pipe \\.\pipe\VLC1435852746136.ps
DEBUG 17:59:06.137 [Thread-78] Waiting for pipe connection \\.\pipe\VLC1435852746136.ps
DEBUG 17:59:06.137 [nioEventLoopGroup-3-5] Caught exception: java.lang.NullPointerException

Thanks for any help!

User avatar
valib
Developer
Posts: 435
Joined: Fri Feb 08, 2013 3:11 am

Re: Version 5.1.4 is released

Postby valib » Fri Jul 03, 2015 8:32 am

Again for you and others. Please send the full log. The info you provided is useless. You wrote that there is a java.lang.NullPointerException but in which part of the code? And what was the reason that it happened? Without log nobody can help you.


Return to “Announcements”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest