What do you run UMS on (Spec's etc....)

General discussion about Universal Media Server (no support or requests)
User avatar
Optimus_prime
Posts: 690
Joined: Fri Jun 01, 2012 6:39 pm
Location: Sydney, Australia

What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by Optimus_prime » Fri Feb 08, 2013 2:25 pm

Just thought i'd gauge what types of machines people are using to run UMS on.
As little or great detail as you want to share.

So i'll share my setup:

i7 3770 stock
Asus P8Z77-Pro
16 GB Ram
NVIDIA GTX680
12 TB HDD (Including SSD's, WD/Seagate HDD's)
Highpoint Sata 6Gbps Card (4 ports to run some of those HDD's)
2x 24 inch Samsung Monitors
Windows x64bit

UMS Media Renderer's: UA55D7000 Samsung Tv, UA46ES7100 Samsung Tv, PS3, Raspberry Pi(Running Raspbmc)

If anyone would like more (Network, other stuff) i'm sure you can ask and i'll provide.
How Ask For Support
Remember, Debug Log's Can/Will Help and Explain your issues, we're not mind reader's but here to help
OS's I Use And Can Assist With: Windows 7/8, Mac OS-X 10.8 & 10.9
Mac OS-X Java 7 Builds Mac OS-X Java 7 Forum

danielt
Posts: 43
Joined: Sun Jan 13, 2013 4:17 pm

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by danielt » Fri Feb 08, 2013 2:53 pm

AMD Phenom II- 965
8GB Ramp
Radeon 5750
3x1TB RAID5 for media storage
Win 7 64bit

Media Encoding: Handbrake
Movie Copy: DVDFab

Clients: PS3, WD Live, DirecTV H34(not working yet)

OlliL
Posts: 26
Joined: Mon Feb 04, 2013 5:35 am

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by OlliL » Fri Feb 08, 2013 8:26 pm

UMS Server
AMD Fusion E-350
ASUS E35M1-M
4GB RAM
64GB crucial m4 SSD
movies are played via 1GBit NFS mount
no monitor
FreeBSD 9.1/amd64 in a Jail

Plays 720p MKVs well without stuttering. 1080p untested

NFS Server
Intel Atom 330
ASUS AT3N7A-I
4GB RAM
ZFS mirror: 2 x 1TB SAMSUNG Spinpoint F3R (HE103SJ)
3ware 9500S RAID-5: 4 x 1TB WD Caviar Green (WD10EADS)
Backup Storage: 1 x 1TB SAMSUNG EcoGreen F2 (HD103SI)
no monitor
FreeBSD 9.1/amd64

Renderers: Sony BRAVIA 40EX716

User avatar
Tianuchka
Posts: 26
Joined: Sat Jan 12, 2013 7:13 am

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by Tianuchka » Mon Feb 18, 2013 3:34 am

UMS Server:
Intel Pentium 4 3.0 Ghz
Gigabyte 8-IPE1000 Pro-G
4 Gb RAM
500 GB SATA Seagate Barracuda HDD
HP LP2475w monitor
Windows XP SP3 RUS

UMS Media Renderer's:
PS3
Sony KDL-40W5500

Sparktank
Posts: 10
Joined: Wed Jan 16, 2013 12:31 pm

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by Sparktank » Mon Feb 18, 2013 9:20 pm

I use a store-bought, pre-built laptop.

HP Pavilion g6 series
Intel(R) Core(TM) i3-2330M CPU @ 2.20GHz
Dual-core with HyperThreading (4 logical cores)
6GB of ram
Intel HD Graphics 3000 (with Intel Quick Sync Video)
OpenGL 3.1 (Intel(R) HD Graphics Family with 115 ext.)
OpenCL 1.1, CPU compute units:[email protected]
Hitachi SATA 750GB (to store streamable content)

Windows 7 64-bit build 7601 [Service Pack 1]

Renderer: Xbox 360 (x2)

Movies are pre-converted using Clone.AD's "rebox.net v1.9.5.0" (11th Jan, 2013) to remux the h264 streams into an MP4 container while the audio gets converted to AAC (low-complexity; stereo).
MP4's have to be split by 4GB parts or it cannot be played/streamed on the Xbox 360 (error is given on the Xbox 360; yet the video will be listed).
Supports up to 1080p without any noticeable problems or issues (for video/audio both).
rebox.NET uses ffmpeg to copy/convert video/audio streams to a compliant MP4 (so custom conversions/copies can be made using ffmpeg for video and own choice of AAC encoder: NeroAAC, FAAC, QAAC/iTunes, Fraunhofer (FhG) AAC...)

Mifune
Posts: 4
Joined: Sun Feb 24, 2013 9:50 am

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by Mifune » Sun Feb 24, 2013 10:11 am

i5 2500K
Gigabyte Z68 Motherboard
16GB DDR3
About 17TB, JBOD
1 x 80GB Intel X25 SSD (OS)
5 x 2TB WD Green
1 x 2TB WD Black
2 x 3TB WD Green
1 Internal PCIE Sata 3 extender (+2 SATA III ports)
2 x dedicated 10/100/1000 Intel Ethernet Cards
FSP Aurum 400W 80+ Gold PSU
48W idle, 56W while serving 1080P + DTS, max 78W consumption when serving multiple streams
Windows 7 Pro 64 bit


Serving to my Home:

2 x WD TV Live Streaming, over dedicated gigabit ethernet nic + switch, wired + Rooted Kindle Fire HD 8.9" (Bubble UPnP) over 802.11n. Can serve to all devices simultaneously, no stutters. Lossless VQ setting.

Serving to my parent's house, media collection symlinked over Hamachi VPN with additional install of UMS on an Athlon X3 4GB system:
4 x WD TV Live Streaming, over the other dedicated gigabit ethernet nic, across 65Mbps upload FIOS connection (They have 75Mbps FIOS download) to a wired gigabit setup + switches in their house. Can serve up to 3 devices simultaneously, with VQ max 7 min 2 settings.

Wolfgan
Posts: 371
Joined: Fri Feb 08, 2013 12:33 am

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by Wolfgan » Sun Mar 03, 2013 3:25 am

I do use an old machine as a dedicated file/media server, and rely on the players' ability to render audio/video properly in any compatible format (PS3, WDTV live, Kalemsoft Player on PlayBook tablet).

So for me, remuxing to a proper container is more important than anything related to transcoding as my server doesn't have the power to, nor I'm interested in upgrading it (c'mon machine, just serve the file with all tracks :-) and also avoid any quality loss by avoiding video transcoding (audio transcoding doesn't tax the CPU much).

Setup:
Asus P4VP motherboard (Socket 478)
2.26GHz single core intel CPU
1GB RAM
Windows 7, Java 1.7
Aggregated 2TB HDD
Headless (no display nor keyboard, all config via RDP)
Use of plugins and remote interfaces everywhere (ie utorrent webui, UMS shutdown plugin, WakeOnLan enabled)

Regards, Wolf
-- UMS serving PS3, WDTV, Samsung H6400 + J5500 and Kalemsoft renderers! (no video transcoding but remuxing accepted :D )

danielt
Posts: 43
Joined: Sun Jan 13, 2013 4:17 pm

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by danielt » Tue Mar 05, 2013 2:55 pm

danielt wrote:AMD Phenom II- 965
8GB Ram
Radeon 5750
3x1TB RAID5 for media storage
Win 7 64bit

Media Encoding: Handbrake
Movie Copy: DVDFab

Clients: PS3, WD Live, DirecTV H34(not working yet)
Server has been replaced:
AMD FX8320
16GB ram
Radeon5750
4x1TB RAID5
Win7 64bit
1Gbit LAN via DLink 24port switch

Can stream 1080 to both PS3 and WD in parallel with 5:1:1 quality settings.
Using FFmpeg as primary engine.

smirk
Posts: 35
Joined: Fri Jul 20, 2012 11:15 am

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by smirk » Tue Mar 19, 2013 8:38 am

I run UMS on my Windows Home Server box:

Core i3 540 at 3 GHz
2 GB RAM
8 TB disk space
Gigabit LAN, but PS3 streaming uses Powerline adapters
WiFi "G"

I pretty much just stream to the PS3, although once in awhile to an iPad or iPhone. It definitely needs more RAM, I've been holding off while trying to figure out what to upgrade WHS v1 to. It's comforting to know that no matter what OS this server ends up with, there will be a version of UMS for it.

Kaos
Posts: 2
Joined: Wed Mar 20, 2013 5:54 am

Re: What do you run UMS on (Spec's etc....)

Post by Kaos » Wed Mar 20, 2013 9:39 am

Dell PowerEdge 820
Intel Xeon X3230 @ 2.667 GHz
4GB RAM
Windows Server 2012 Standard
Hard Drives
OS - 2x 146GB 15K RPM SAS - RAID 1
Media Storage
7x 1TB - RAID 5
4x 2TB - RAID 5
3x 3TB - RAID 5
1Gbps NIC (full 1Gbps backbone- all Cisco and HP)

This server also runs a 100 slot Mumble server, TVersity (for streaming over the web external to my network), and a 30 slot DayZ server.

I am in the process of replacing all of the 1TB drives, with 3 TB drives as money permits. Also have more RAM on order.

I stream to a Samsung 6420 TV, WD Live TV, iPhone, iPad, Samsung S3, and numerous computers over the web on occasion.

Post Reply