[Solved] Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Discuss media renderers like Xbox 360, TVs, smartphones, etc.
cr0wl
Posts: 12
Joined: Mon Dec 28, 2015 8:17 pm

[Solved] Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by cr0wl »

I have the OLED Sony Bravia XBR 64A1E TV, which Universal Media Server loads the Sony XBR video codec for.
However, that codec data is from 2013? (This is a 2019 TV) and doesn't seem to support nearly the same codecs the TV supports. Some movies don't transcode correctly and in fact the Samsung CONF files seem to work considerably better because they're more recent. Is it possible to update the Bravia XBR conf file or is there another one I should be using?

Current Bravia XBR conf file - (that URL no longer works btw)

# The supported formats below were taken from the following link:
# http://docs.esupport.sony.com/imanual/N ... ist.html#4

# Supported video formats:
Supported = f:3gp|3g2 v:h264|mp4 a:aac-lc|ac3 m:video/3gpp
Supported = f:avi v:mp4|mjpeg a:mp3|lpcm|mpa|ac3
Supported = f:flv m:video/x-flv
Supported = f:mkv v:mp4|h264 a:dts|ac3|aac-lc|mpa|ogg m:video/x-matroska
Supported = f:mov v:mp4|h264|mjpeg a:aac-lc|ac3|mpa|lpcm m:video/quicktime
Supported = f:mp4|m4v v:mp4|h264 a:ac3|mpa|aac-lc m:video/mp4
Supported = f:mpegps|mpegts v:mpeg1|mpeg2|mp4|h264 a:ac3|lpcm|aac-lc|mpa m:video/mpeg
Supported = f:wmv v:wmv|vc1 a:wma m:video/x-ms-wmv n:2

# Supported audio formats:
Supported = f:3ga|3g2a a:aac-lc m:audio/mp4
Supported = f:m4a n:2 m:audio/x-m4a a:(?!alac).+
Supported = f:mp3 n:2 m:audio/mpeg
Supported = f:wav a:dts|lpcm n:6 s:48000 m:audio/wav
Supported = f:wav n:2 s:48000 m:audio/wav
Supported = f:wma n:2 m:audio/x-ms-wma

But scrolling here to supported formats -
https://www.displayspecifications.com/en/model/0451aad

It supports way more file formats.
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3344
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by SubJunk »

Hi cr0wl, yes we can definitely improve this. We rely on users like you to help with that. Please provide logs so that we can see how your TV identifies itself, and maybe we can make a new config for those newer TVs
cr0wl
Posts: 12
Joined: Mon Dec 28, 2015 8:17 pm

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by cr0wl »

Awesome! I attached the log.
I have a number of TV's / devices connected please ignore the others as they are totally fine, the one I am asking about is called "Living Room TV" which is the Sony BRAVIA 65A1E
It's detecting it as Sony XBR, which I think it is, but Sony has very old XBR models and newer ones like this OLED which are quite different.

Let me know if you need me to test/try anything, or if I attached the incorrect log. Thanks!
Attachments
UMS.rar
(12.62 KiB) Downloaded 21 times
User avatar
mik_s
Moderator
Posts: 350
Joined: Wed Aug 23, 2017 11:03 pm
Location: UK

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by mik_s »

Could you post trace logs? (see the section in red above) the extra information will be useful to make a new conf
Logs are important for us to help, Please follow This Link before asking for support. Just a forum cleaner, Will help if I can but no expert.
cr0wl
Posts: 12
Joined: Mon Dec 28, 2015 8:17 pm

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by cr0wl »

Got it, attached the new file with trace logs. Thanks!
Attachments
ums_dbg_2021-05-06-00-01.zip
(502.03 KiB) Downloaded 17 times
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3344
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by SubJunk »

Thanks, I'll upload a config for you to try soon
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3344
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by SubJunk »

Please try this
Sony-BraviaXBR-OLED.conf
(2.62 KiB) Downloaded 20 times
cr0wl
Posts: 12
Joined: Mon Dec 28, 2015 8:17 pm

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by cr0wl »

Hey, sorry it took me a while to reply.
So it does not work correctly, it has the usual behavior where it sits for a long time trying to load, then finally loads the movie but it is extremely pixelated, no HDR, skips, and stops playing within a minute. On top of that pause and fast forward and the like menu controls are gone, it's just a stop button (which is how I usually know it's not working). And now there was no transcoding menu, it was just gone.
If I switch renderer to one of the Samsung ones, I get the transcode menu back and if I choose "NO TRANSCODING" the movie plays perfectly at full 4k with HDR, etc. But I have to pick no transcoding or again it doesn't play correctly by default.
User avatar
mik_s
Moderator
Posts: 350
Joined: Wed Aug 23, 2017 11:03 pm
Location: UK

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by mik_s »

If the video plays with the "No-transcoding" option then there must be something missing in the config (Maybe the resolution or bit depth)
Could you post more trace logs while using that config?
Logs are important for us to help, Please follow This Link before asking for support. Just a forum cleaner, Will help if I can but no expert.
cr0wl
Posts: 12
Joined: Mon Dec 28, 2015 8:17 pm

Re: Sony BRAVIA XBR 65-A1E Renderer outdated /misdetected

Post by cr0wl »

Ok I attached 2 logs. Defaultplay is where it looks broken and doesn't play well. Then No Transcoding is where it works perfectly. Using the new renderer file.
Attachments
ums_dbg_2021-05-16-12-04_NoTranscodeBraviaOLED.zip
(350.97 KiB) Downloaded 11 times
ums_dbg_2021-05-16-11-54_DefaultPlayBraviaOLED.zip
(183.17 KiB) Downloaded 12 times
Post Reply