Version 1.5.1 is released

Announcements about Universal Media Server
Post Reply
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2831
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Version 1.5.1 is released

Post by SubJunk » Thu Sep 20, 2012 2:02 pm

General:

You can download it from the front page.


Changes since 1.5.0:
  • General:
    • FFmpeg and FFmpeg/AviSynth engines now use the "Video quality settings" from the "Common transcode settings" page
    • Many improvements to the layout of settings
    • Updated FFmpeg to 8bdba0b (20120914)
    • Updated MPlayer and MEncoder for Windows to SB38, which:
      • Enables more CPU optimisations (runs faster)
      • Improves audio sync
      • Tries to fix very occasional freezing issue
  • Languages:
    • Updated all languages

Upgrade Notes:

For versions prior to 1.5.0:
It is recommended to delete your UMS.conf file prior to installing this version. For Windows users it is in ProgramData/UMS/.

For all versions:
It is recommended (but usually not necessary) to uninstall the older version before installing the new one.


Thanks:

The PMS developers.
glebb for building the OS X version.

][V][
Posts: 0
Joined: Fri Sep 21, 2012 2:11 pm

Re: Version 1.5.1 is released

Post by ][V][ » Fri Sep 21, 2012 2:30 pm

hi, thanks for the update and your hard work, i like to point something with this new 1.5.1
i have a standalone media player that can play almost anything
i do sometimes listen to Internet radio and sometimes there are sites that streaming with some kind of format that my media player can not play, so i use UMS and everything use to work just fine until today that updated to 1.5.1 and after that it could no longer play those radio station any longer, i try to check to see if the original server is down but everything works just fine, i tried it with wm player and some other player and also ums on my other computer that is still ruining ums 1.5, so just want to report that this recent update has something to do with this problem, i will give you a few of these sites address, maybe you could try to find out what is wrong, as for me, i just want to report the problem, other wise is not a big deal for me i can always install 1.5 and get by for my needs
here are these stream site address, i will give you a few of them
thanks again
sed

mms://62.220.122.8/sarasari
mms://62.220.122.21/tehran
mms://77.36.233.6/radio
mms://62.220.122.10/payam

Triplefun
Posts: 136
Joined: Sat Jun 02, 2012 2:29 pm

Re: Version 1.5.1 is released

Post by Triplefun » Fri Sep 21, 2012 3:49 pm

Thanks for yet another release. I have found this to be the best ever (using LAV codecs, lossless video quality settings, FFMpeg player on WHS (Q9550) to PS3 over Gigabit network). I have found no play back exceptions and everything seems to play smoothly with minimal PS3 reported bandwidth observed to date.

SpeedyQ
Posts: 173
Joined: Tue Jul 03, 2012 9:43 pm

Re: Version 1.5.1 is released

Post by SpeedyQ » Mon Sep 24, 2012 7:17 am

Hi,

Let me first give a BIG thank you for all the effort that the developers put in creating a very nice piece of software.
Great to see things improving with all the new versions.
However, I also want to contribute with a problem that occured for me in version 1.5.1.
I have already isolated it; mencoder.exe of version 1.5.0 works ok, the new one of 1.5.1 gives me audio drop outs and occasional stutter.
In the debug.log it shows like:

Code: Select all

DEBUG 2012-09-23 18:56:23.208 [mencoder.exe-1] Starting "C:\Program Files (x86)\Universal Media Server\win32\mencoder.exe" -ss 0 M:\Movie-M-drive\Action\Quantum.of.Solace(2008).mkv -msglevel statusline=2 -oac lavc -of mpeg -mpegopts format=mpeg2:muxrate=500000:vbuf_size=1194:abuf_size=64 -ovc lavc -channels 6 -lavdopts debug=0:threads=4 -lavcopts autoaspect=1:vcodec=mpeg2video:acodec=ac3:abitrate=448:threads=4:keyint=5:vqscale=1:vqmin=1:vrc_maxrate=36000:vrc_buf_size=7000 -ass -ass-color ffffff00 -ass-border-color 00000000 -ass-font-scale 1.4 -font C:\Windows\Fonts\Arial.ttf -ass-force-style FontName=C:\Windows\Fonts\Arial.ttf,Outline=1,Shadow=1,MarginV=10 -fontconfig -sid 0 -ofps 24000/1001 -lavdopts fast -mc 0 -noskip -af lavcresample=48000 -srate 48000 -o \\.\pipe\mencoder1348419383123
DEBUG 2012-09-23 18:56:23.890 [mencoder.exe-1] Reading pipe: \\.\pipe\mencoder1348419383123
DEBUG 2012-09-23 18:56:23.890 [mencoder.exe-1] Attaching thread: mencoder.exe-1
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.160 [Thread-21] MEncoder SB38 (C) 2000-2012 MPlayer Team
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.160 [Thread-21] Custom build by SubJunk, http://www.spirton.com
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.160 [Thread-21] 
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.165 [Thread-21] success: format: 0  data: 0x0 - 0x4997a96f
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.166 [Thread-21] libavformat version 54.27.101 (internal)
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.168 [Thread-21] libavformat file format detected.
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.182 [Thread-21] [lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.182 [Thread-21] [lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0, -alang eng
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.182 [Thread-21] [lavf] stream 2: subtitle (subrip), -sid 0, -slang nld
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.183 [Thread-21] VIDEO:  [H264]  1920x800  0bpp  23.976 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.183 [Thread-21] [V] filefmt:44  fourcc:0x34363248  size:1920x800  fps:23.976  ftime:=0.0417
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.183 [Thread-21] ==========================================================================
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.183 [Thread-21] Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.184 [Thread-21] libavcodec version 54.56.100 (internal)
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.186 [Thread-21] AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 0.0 kbit/0.00% (ratio: 0->192000)
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.186 [Thread-21] Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio))
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.186 [Thread-21] ==========================================================================
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.186 [Thread-17] Result of \\.\pipe\mencoder1348419383123 : true
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.188 [Thread-21] PACKET SIZE: 2048 bytes, deltascr: 884
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.188 [Thread-21] Opening video filter: [ass auto=1]
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.188 [Thread-21] [ass] auto-open
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.205 [Thread-21] ==========================================================================
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.207 [Thread-21] Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.209 [Thread-21] Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.209 [Thread-21] ==========================================================================
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.209 [Thread-20] [ac3 @ 0119f580]channel_layout not specified
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.209 [Thread-20] [ac3 @ 0119f580]No channel layout specified. The encoder will guess the layout, but it might be incorrect.
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.210 [Thread-20] Limiting audio preload to 0.4s.
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.210 [Thread-20] Increasing audio density to 4.
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.213 [Thread-20] Unsupported PixelFormat 61
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.213 [Thread-20] Unsupported PixelFormat 53
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.213 [Thread-20] Unsupported PixelFormat 81
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.238 [Thread-21] Movie-Aspect is 2.40:1 - prescaling to correct movie aspect.
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.238 [Thread-21] videocodec: libavcodec (1920x800 fourcc=3267706d [mpg2])
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.238 [Thread-21] [VE_LAVC] Using constant qscale = 1.000000 (VBR).
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.282 [Thread-21] Writing header...
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.282 [Thread-21] INITV: 0.200, 0.158, fps: 23.976
DEBUG 2012-09-23 18:56:24.282 [Thread-21] 
INFO  2012-09-23 18:56:29.316 [StartPlaying Event] renderer: 192.168.31.101, file: M:\Movie-M-drive\Action\Quantum.of.Solace(2008).mkv
DEBUG 2012-09-23 18:56:35.415 [Thread-20] [mpeg2video @ 0119f580]rc buffer underflow
DEBUG 2012-09-23 18:56:35.436 [Thread-20] [mpeg2video @ 0119f580]rc buffer underflow
DEBUG 2012-09-23 18:56:35.456 [Thread-20] [mpeg2video @ 0119f580]rc buffer underflow
DEBUG 2012-09-23 18:56:35.472 [Thread-20] [mpeg2video @ 0119f580]rc buffer underflow
---
The last line will repeat itself until you eventually stop the playback.
If I run a test with 1.5.1 and only replace mencoder.exe with the one of the 1.5.0 build, it just works fine.

I don't know if this will give you enough info, if not please let me know; I'll be glad to dig in some more or do additional testing.

User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2831
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: Version 1.5.1 is released

Post by SubJunk » Mon Sep 24, 2012 3:43 pm

Thanks for the info, Triplefun, really glad it's working so well for you :)
][V][ and SpeedyQ, thanks for the reports. I think both issues will be fixed in 1.5.2

Post Reply