During Playback, sometimes progress slider doesn't work

General discussion about Universal Media Server (no support or requests)
phossler
Posts: 20
Joined: Wed Dec 16, 2020 3:39 pm

During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by phossler »

There must be a rule or something about the file or codec or something

I have some files (MP4 and MKV) where the 'positioning' control (not the fast forward, but the one that looks like a slider) doesn't work. Other MP4 or MKV files can reposition the slider and move the playback position

Just sits there and doesn't move the playback position at all. VLC can move the slider, but the Samsung TVs can't

Is there something that I need to do to the files or UMS to make the playback slider work?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit -- I meant to include the MediaInfo data

Code: Select all

General
Unique ID                                : 304696995986013937495141245547802773740 (0xE53A81C1257A6C69B9278AFDCDDFC8EC)
Complete name                            : M:\Movies\War\Tora Tora Tora (1970).mkv
Format                                   : Matroska
Format version                           : Version 4
File size                                : 11.1 GiB
Duration                                 : 2 h 28 min
Overall bit rate mode                    : Variable
Overall bit rate                         : 10.7 Mb/s
Movie name                               : Tora Tora Tora
Encoded date                             : UTC 2022-01-22 02:11:45
Writing application                      : mkvmerge v64.0.0 ('Willows') 64-bit
Writing library                          : libebml v1.4.2 + libmatroska v1.6.4
ARTIST                                   : Tora Tora Tora
DATE_RECORDED                            : 1970
GENRE                                    : War
ITUNESMEDIATYPE                          : Movie

Video
ID                                       : 1
Format                                   : HEVC
Format/Info                              : High Efficiency Video Coding
Format profile                           : Main [email protected]@High
Codec ID                                 : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration                                 : 2 h 28 min
Bit rate                                 : 6 959 kb/s
Width                                    : 1 920 pixels
Height                                   : 816 pixels
Display aspect ratio                     : 2.35:1
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.185
Stream size                              : 7.24 GiB (65%)
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No
Color range                              : Limited
Color primaries                          : BT.709
Transfer characteristics                 : BT.709
Matrix coefficients                      : BT.709

Audio
ID                                       : 2
Format                                   : DTS XLL
Format/Info                              : Digital Theater Systems
Commercial name                          : DTS-HD Master Audio
Codec ID                                 : A_DTS
Duration                                 : 2 h 28 min
Bit rate mode                            : Variable
Bit rate                                 : 3 740 kb/s
Channel(s)                               : 6 channels
Channel layout                           : C L R Ls Rs LFE
Sampling rate                            : 48.0 kHz
Frame rate                               : 93.750 FPS (512 SPF)
Bit depth                                : 24 bits
Compression mode                         : Lossless
Stream size                              : 3.89 GiB (35%)
Title                                    : DTS-HD MA 5.1
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Text
ID                                       : 3
Format                                   : PGS
Muxing mode                              : zlib
Codec ID                                 : S_HDMV/PGS
Codec ID/Info                            : Picture based subtitle format used on BDs/HD-DVDs
Duration                                 : 2 h 24 min
Bit rate                                 : 7 860 b/s
Count of elements                        : 740
Stream size                              : 8.15 MiB (0%)
Title                                    : English (Forced)
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : Yes
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3662
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by SubJunk »

It's probably when the video is being transcoded that the slider doesn't work. If you provide logs I can check if it's loading the correct config for your files and TV
phossler
Posts: 20
Joined: Wed Dec 16, 2020 3:39 pm

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by phossler »

Thanks for taking a look

Some notes:

1. I normally do not show ##TRANSCODE## since it confuses other people, but I turned it on and the file was in there many times

2. I delete the conf files for renders I don't "think" i need, but when I don't it doesn't make any difference

3. Someone was nice and helped me (OK, he did all the work) modify the conf file that is used. It works file for most other files

4. Sometimes I get a network error the first time I try to play the file. Sometimes it just sort of hangs and doesn't do anything except show a black screen

5. I hope I did the trace logs right, but the zip seems small

Thanks
Attachments
ums_dbg_2022-01-29-01-08.zip
(70.58 KiB) Downloaded 248 times
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3662
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by SubJunk »

4. Sometimes I get a network error the first time I try to play the file. Sometimes it just sort of hangs and doesn't do anything except show a black screen
Often that is because FFmpeg needs a while to parse the subtitles before it starts to output video. I can see here that took about 3 seconds the first time and 1 second the second time. I would have thought 3 seconds was still fast enough though. It would be good to work on that problem if you are motivated to since I have seen it mentioned before too.

These logs seem great. I can see that we are transcoding this video because there are internal subtitles of type PGS, which the TV does not support. In this case the video file itself has "forced" the English subtitles which usually means the audio is in the same language as the subtitles, but there is a small part of another language that will need subtitles, which makes sense for that movie with English and Japanese audio. Unfortunately it means there is no way around it for that video unless you speak Japanese.

About the problem where it doesn't start playing the first time, did that happen in this debug session? So you started playing at 1:05:33, it had a blank screen, then you started again at 1:05:42 and it played?
phossler
Posts: 20
Joined: Wed Dec 16, 2020 3:39 pm

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by phossler »

SubJunk wrote: Tue Feb 01, 2022 7:33 pm About the problem where it doesn't start playing the first time, did that happen in this debug session? So you started playing at 1:05:33, it had a blank screen, then you started again at 1:05:42 and it played?
Thanks for looking at it and the explanation

Yes, I probably got impatient and started it again. It played, but the slider wasn't working

I finally tried Handbrake to reencode it overnight and that MKV seemed to work. When I look at it with MKVToolNix the forced English subtitles for the Japanese dialogue seem to be 'embedded' (?) into the video stream and I'm OK with that
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3662
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by SubJunk »

Our upcoming v11 might fix this, but we will need to do renderer testing. Are you available to try it?
JDN165
Posts: 57
Joined: Wed Apr 04, 2018 6:47 pm

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by JDN165 »

I'm having the same issue here when playing FLAC files on my media player using UMS.

When playing MP3 files, there's a progress slider in the app (e.g. BubbleUPnP) that shows the progress of the music and that I can tap to "jump" to another part of the music file.
When playing FLAC files, the progress slider is visible but it doesn't show any progress and I cannot tap it to relocate the playing position.

Although my media player can play FLAC files, is this also some transcoding issue with UMS? Or is there important information missing in the renderer (.conf) file I'm using?
User avatar
mik_s
Moderator
Posts: 835
Joined: Wed Aug 23, 2017 11:03 pm
Location: UK

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by mik_s »

Its probably the same thing with UMS transcoding that file instead of streaming it. If your player can play FLAC files then the conf UMS is using for that player might be the wrong one or there may be some other reason why it is being transcoded.

Only way to tell is to see logs though to see what is going on.
Logs are important for us to help, Please follow This Link before asking for support. Just a forum cleaner, Will help if I can but no expert.
JDN165
Posts: 57
Joined: Wed Apr 04, 2018 6:47 pm

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by JDN165 »

First of all: there's no renderer file included in the UMS setup for my media player (Sangean WFT-3).
So I took some other renderer file (CambridgeAudio-AzurBD.conf) and changed some properties in it to match my media player. But I don't know it the created renderer file is fully compatible with my player (I doubt it). In the UMS setup I checked this renderer as the only available renderer and I also forced it as the default.

I attached this renderer file, so perhaps you have a suggestion of anything I can change to play the FLAC file without the transcoding?

If you say that logging can help, what exactly should I do when creating a log? Just play a FLAC file and then generate a log?
Attachments
SangeanWFT-3.conf
(1.31 KiB) Downloaded 64 times
User avatar
mik_s
Moderator
Posts: 835
Joined: Wed Aug 23, 2017 11:03 pm
Location: UK

Re: During Playback, sometimes progress slider doesn't work

Post by mik_s »

Your conf looks good and should work, but need logs to see how UMS is handling FLAC files and if it is even using that conf.

See the link in my sig for how to do the logs and do it while trying to play them.

One thing it may be is that your files have a higher bitrate, sample frequency or more channels than you have set in the conf. Try removing the n: s: and b: sections in the supported audio formats section if you don't know what your player is limited by. These can be added back and adjusted later if you have files that will not play without being transcoded first.
Logs are important for us to help, Please follow This Link before asking for support. Just a forum cleaner, Will help if I can but no expert.
Post Reply