[Solved] UMS stopped transcoding subtitles

For help and support with Universal Media Server in general
Forum rules
Please make sure you follow the Problem Reporting Guidelines before posting if you want a reply
jkwu
Posts: 14
Joined: Sat Jan 30, 2016 2:34 am

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by jkwu »

Thank you for your help.
I really like UMS, other DLNA server can't satisfied all I need.
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3274
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by SubJunk »

Thank you for your kind words, I'm glad you enjoy our program :)
I have a new version for you to test that I hope will fix your problem. Please try https://www.universalmediaserver.com/up ... 3ec8cb.exe
jkwu
Posts: 14
Joined: Sat Jan 30, 2016 2:34 am

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by jkwu »

OK!
I'll test it tonight.
Thank you for your help
After test I will reply if this version has any problem or not.
jkwu
Posts: 14
Joined: Sat Jan 30, 2016 2:34 am

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by jkwu »

Hi, SubJunk
I was tested this version.
I found there has one problem.
This file is only have external subtitles, and the subtitles worked well.
And this file also display with {Unknown Subtiles}

Code: Select all

DEBUG 2020-11-26 22:27:37.203 [Library Scanner] Scanning folder: X戰警:黑鳳凰
INFO  2020-11-26 22:27:37.387 [Library Scanner] dlna.getMediaSubtitle(): External, type: SUBRIP, lang: und, externalFile: F:\Movie\X戰警:黑鳳凰\Dark.Phoenix.2019.1080p.BluRay.x264-GECKOS.srt, external file character set: UTF-8
INFO  2020-11-26 22:27:37.388 [Library Scanner] dlna.getMediaSubtitle(): External, type: SUBRIP, lang: und, externalFile: F:\Movie\X戰警:黑鳳凰\Dark.Phoenix.2019.1080p.BluRay.x264-GECKOS.srt, external file character set: UTF-8
DEBUG 2020-11-26 22:27:37.388 [Library Scanner] File "Dark.Phoenix.2019.1080p.BluRay.x264-GECKOS.mkv" will not be streamed because it is not supported by the renderer 未知渲染器
DEBUG 2020-11-26 22:27:37.388 [Library Scanner] Final verdict: "Dark.Phoenix.2019.1080p.BluRay.x264-GECKOS.mkv" will be transcoded with player "FFmpeg Video" with mime type "video/x-matroska"
INFO  2020-11-26 22:27:37.388 [Library Scanner] dlna.getMediaSubtitle(): External, type: SUBRIP, lang: und, externalFile: F:\Movie\X戰警:黑鳳凰\Dark.Phoenix.2019.1080p.BluRay.x264-GECKOS.srt, external file character set: UTF-8
But another file which has embedded subtitle and external subtitle like

Code: Select all

DEBUG 2020-11-26 22:27:37.614 [Library Scanner] Scanning folder: 一級玩家
INFO  2020-11-26 22:27:37.665 [Library Scanner] dlna.getMediaSubtitle(): Embedded, id: 0, type: ASS, lang: chi
DEBUG 2020-11-26 22:27:37.665 [Library Scanner] File "Ready.Player.One.2018.BluRay.1080p.Atmos.TrueHD7.1.2Audio.x264-CHD.mkv" will not be streamed because it is not supported by the renderer 未知渲染器
DEBUG 2020-11-26 22:27:37.665 [Library Scanner] Final verdict: "Ready.Player.One.2018.BluRay.1080p.Atmos.TrueHD7.1.2Audio.x264-CHD.mkv" will be transcoded with player "FFmpeg Video" with mime type "video/x-matroska"
INFO  2020-11-26 22:27:37.665 [Library Scanner] dlna.getMediaSubtitle(): Embedded, id: 0, type: ASS, lang: chi
I was choosed use external subtitle first, but the file also choose embedded subtitle first.
I put the trace log in attachments.
Thanks
Attachments
ums_dbg_2020-11-26-23-00.zip
(1.05 MiB) Downloaded 80 times
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3274
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by SubJunk »

Thanks for testing it. I will merge the fix, and then I will work on the other bug you mentioned. When I have a fix I'll upload another test build
jkwu
Posts: 14
Joined: Sat Jan 30, 2016 2:34 am

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by jkwu »

Hi, SubJunk
I was tested this test version.
But when a file has embedded and external subtitle.
This version also choose embedded first.
I put the trace log in attachments.
Thank you for help.
Attachments
ums_dbg_2020-11-28-16-17.zip
(508.04 KiB) Downloaded 78 times
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3274
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by SubJunk »

Thanks for testing. It looks like for that video, the external subtitles are not being registered correctly in UMS. I have added more logging because I don't know what is failing here. Please attach new logs from https://www.universalmediaserver.com/up ... 49b40b.exe
jkwu
Posts: 14
Joined: Sat Jan 30, 2016 2:34 am

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by jkwu »

Hi, SubJunk
I was test this version.
This version also use the embedded subtitle first.

Code: Select all

DEBUG 2020-11-29 14:46:08.577 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger Custom build by SubJunk, http://www.spirton.com
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.577 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger 
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.580 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger success: format: 0  data: 0x0 - 0x21574153
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.580 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger libavformat version 56.19.100 (internal)
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.582 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger libavformat file format detected.
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.600 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger [lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.600 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger [lavf] stream 1: audio (truehd), -aid 0, -alang eng
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.600 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger [lavf] stream 2: audio (ac3), -aid 1, -alang chi
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.600 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger [lavf] stream 3: subtitle (ass), -sid 0, -slang chi
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.600 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger VIDEO:  [H264]  1920x804  0bpp  23.976 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.600 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger [V] filefmt:44  fourcc:0x34363248  size:1920x804  fps:23.976  ftime:=0.0417
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.601 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger ==========================================================================
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.601 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.601 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger libavcodec version 56.20.100 (internal)
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.601 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger AUDIO: 48000 Hz, 6 ch, s32le, 0.0 kbit/0.00% (ratio: 0->1152000)
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.601 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger Selected audio codec: [fftruehd] afm: ffmpeg (FFmpeg TrueHD)
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.601 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger ==========================================================================
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.601 [Thread-9] net.pms.io.WindowsNamedPipe Result of \\.\pipe\mencoder1606632368511: true
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.602 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger PACKET SIZE: 2048 bytes, deltascr: 884
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.602 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger Opening video filter: [ass auto=1]
DEBUG 2020-11-29 14:46:08.602 [Thread-13] net.pms.io.OutputTextLogger [ass] auto-open
I looked the log file, it default open the embedded subtitle.
Even it was found the external subtitle

Code: Select all

DEBUG 2020-11-29 14:46:08.476 [HTTPv1 Request Worker 87] net.pms.dlna.DLNAResource Starting transcode/remux of Ready.Player.One.2018.BluRay.1080p.Atmos.TrueHD7.1.2Audio.x264-CHD.mkv with media info: Container: MKV, Size: 17739235667, Overall Bitrate: 16898000, Video Tracks: 1, Video Codec: h264, Duration: 2:19:58.265, Video Resolution: 1920 x 804, Display Aspect Ratio: 2.40:1, Scan Type: Progressive, Frame Rate: 23.976, Frame Rate Mode: CFR, Reference Frame Count: 4, AVC Level: 4.1, Audio Tracks: 2 [Id: 0, Language Code: eng, Audio Codec: TrueHD, Bitrate: 3218040, Channels: 8, Sample Frequency: 48000 Hz], [Id: 1, Language Code: chi, Audio Codec: AC3, Bitrate: 640000, Channels: 6, Sample Frequency: 48000 Hz], Subtitle Tracks: 2 [Embedded, id: 0, type: ASS, lang: chi], [External, type: SUBRIP, lang: und, externalFile: F:\Movie\一級玩家\Ready.Player.One.2018.BluRay.1080p.Atmos.TrueHD7.1.2Audio.x264-CHD.srt, external file character set: UTF-8], DLNAThumbnail: [Format = JPEG, Resolution = 320×134, Size = 8722, DLNA Profile = JPEG_RES_320_134], Mime Type: video/x-matroska
I put the trace log in attachments.
Thank you for your help again.
Attachments
ums_dbg_2020-11-29-14-47.zip
(600.38 KiB) Downloaded 72 times
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 3274
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Re: UMS stopped transcoding subtitles

Post by SubJunk »

Thanks for the new logs. I'm not sure what is happening still, and I can't reproduce the problem, so I have added even more logging :) Please post new logs from https://www.universalmediaserver.com/up ... 3df792.exe
It will not fix the bug, but the new logs should let me know what to fix
Post Reply