Version 5.3.0 is released

Announcements about Universal Media Server
User avatar
SubJunk
Lead Developer
Posts: 2832
Joined: Sun May 27, 2012 4:12 pm

Version 5.3.0 is released

Post by SubJunk » Wed Oct 28, 2015 9:13 pm

General:

You can download it from the front page.

This release makes the window save its size and position, improves transcoding quality and speed, fixes many bugs, and more.

Important note: From now on we are releasing builds only for Java 7+. If you need builds for Java 6, our older releases are still available.


Changes since 5.2.3:
  • General:
    • The main window saves its size and position
    • Fixed DTS-HD being detected as regular DTS
    • Fixed the use of UMS profiles
    • Made automatic updater more stable
    • Improved detection of write permissions
    • Improved plugin installation support
    • Made profile a possible command line argument
    • Improved speed when reading shared folders
    • Fixed several bugs
  • Renderers:
    • Disabled folder thumbnails on Apple iOS apps
    • Improved support for VLC for iOS
    • Panasonic TVs use higher-quality thumbnails
  • External Components:
    • Updated FFmpeg for Windows to 7c8fcbb, which increases transcoding quality and speed
    • Updated h2database to 1.4.190
    • Updated Maven Assembly plugin to 2.6
    • Updated Maven Eclipse plugin to 2.10
    • Updated Maven Surefire plugin to 2.19
    • Updated MediaInfo for Windows to 0.7.78, which improved file parsing speed
    • Updated MPlayer/MEncoder for Windows to SB64, which increases transcoding quality and speed
    • Updated Netty to 3.10.5

Wolfgan
Posts: 371
Joined: Fri Feb 08, 2013 12:33 am

Re: Version 5.3.0 is released

Post by Wolfgan » Wed Oct 28, 2015 11:21 pm

Thanks! Updating and testing it now...
-- UMS serving PS3, WDTV, Samsung H6400 + J5500 and Kalemsoft renderers! (no video transcoding but remuxing accepted :D )

HT1
Posts: 122
Joined: Thu Mar 05, 2015 12:30 pm

Re: Version 5.3.0 is released

Post by HT1 » Thu Oct 29, 2015 12:26 am

testing as well, 2 things not quite working right:

>The main window saves its size and position
it works but once you maximize the window, quit the server and relaunch it, the window size is not what it was before maximizing and is not maximized on start.

it fills the desktop but the title bar is up high above the screen and the bottom part of ums is hidden behind the taskbar.

essentially keep the "normal" size for future ref in ums.conf and window mode (normal, maximized).

right now it just looks like ums reads the screen resolution and messes it up.

the other problem is here viewtopic.php?p=20832#p20832
Win 10 64bits java 8
Qnap TS-212 2x3TB WD Red
Sony Bravia MN (my conf)

Panny
Posts: 15
Joined: Mon Sep 21, 2015 8:06 pm

Re: Version 5.3.0 is released

Post by Panny » Thu Oct 29, 2015 7:51 pm

Recent UMS user and really impressed. What I have noticed after two upgrades now is that UMS seems to forget to auto-start with Windows after the upgrade. This happened when I upgraded to 5.2.3 and now to 5.3.0. Both times I chose a clean install, and UMS shows in the auto-start. Any ideas?

Windows 10 64 bit running UMS Java 8.

EDIT: Complete removal of the older version and all traces and a clean install doesn't resolve the auto-start issue either.

AuthenticM
Posts: 24
Joined: Mon Sep 30, 2013 12:49 pm

Re: Version 5.3.0 is released

Post by AuthenticM » Fri Oct 30, 2015 2:32 am

The OSX version doesn't work for me. I can't even start the app. I'm still on Snow Leopard; maybe it does not support Java 7?

Loki
Posts: 2
Joined: Fri Oct 30, 2015 6:37 am

Re: Version 5.3.0 is released

Post by Loki » Fri Oct 30, 2015 6:54 am

Hi guys, I have a problem with a new 5.3.0. Most of my video files won't open. Videos that worked flawlessly on 5.2.3. I have to use transcoding, which is no fun at all. :) My TV just say that "file could not be read" or something like that. I've attach two debug zips. Any ideas? I've installed(and reinstalled) both with "clean install" option checked and I haven't alter any of the default settings after installation expect for navigating it to my movie folder on my PC. I have latest Java8 installed and I've tried both Java7 and Java8 version of 5.3.0.

Debugs:

http://leteckaposta.cz/235654542

Thanks for your help and for you work!

Makadamiä
Posts: 8
Joined: Fri Oct 30, 2015 7:59 am

Re: Version 5.3.0 is released

Post by Makadamiä » Fri Oct 30, 2015 8:03 am

No *.ISO or *.VOB streaming anymore in UMS:
viewtopic.php?f=9&t=3857
https://github.com/UniversalMediaServer ... issues/650

Is the issue still unsolved or is this intended and on purpose?

michaelt
Posts: 155
Joined: Tue Feb 03, 2015 11:18 am
Location: lost in the depths of my mind

Re: Version 5.3.0 not good

Post by michaelt » Sat Oct 31, 2015 8:08 am

This revision has the same problem playing some Blu-rays (3:10 to Yuma,et.al.).
It was reported in the 'Mac OS' forum:
viewtopic.php?f=11&t=4148
MacPro5,1 - 2.8 GHz, 32 GB, 20TB, OS X 10.11.6,
. . . . and a few others.
Samsung UN55C8000
Home Theater (WIP): OS X based now, dedicated Linux later.

qrabbs
Posts: 1
Joined: Sat Oct 31, 2015 12:57 pm

Re: Version 5.3.0 is released

Post by qrabbs » Sat Oct 31, 2015 12:59 pm

Panny wrote:Recent UMS user and really impressed. What I have noticed after two upgrades now is that UMS seems to forget to auto-start with Windows after the upgrade. This happened when I upgraded to 5.2.3 and now to 5.3.0. Both times I chose a clean install, and UMS shows in the auto-start. Any ideas?

Windows 10 64 bit running UMS Java 8.

EDIT: Complete removal of the older version and all traces and a clean install doesn't resolve the auto-start issue either.
FWIW, I've been searching the forums for a solution to this as well. Taken the same steps as well as trying to install as a service. No luck.

That being said, I love this program.

bevster
Posts: 24
Joined: Sun Jun 24, 2012 5:27 pm

Re: Version 5.3.0 is released

Post by bevster » Sun Nov 01, 2015 4:11 pm

Same thing also happening to me on win10, no auto start joy anymore in last few versions

Post Reply